ခရမ်းသီး….ရခိုင်ဟင်း
ခရမ်းသီးဟုဆိုရာ၌ ခရမ်းသီး၊ ခရမ်းခေါင်းသီး၊ ခရမ်းကြွပ် သီး၊ ခရမ်းကစော့သီးနှင့် ဆင်ခရမ်းသီးဟူ၍ မျိုးကွဲများရှိ သည်။ ခရမ်းကြွပ်သီးမှာ အလုံးသေးငယ်ပြီး အတို့အမြှုပ် အဖြစ် အသုံးများသည်။ လက်သန်းဖျားလောက်ရှိသည့် ခရမ်းကစော့သီးကိုမူ ပြုတ်၍လည်းကောင်း၊ အစိမ်းအတိုင်း သော်လည်းကောင်း
အညာစာ. . . . မျှစ်ခြောက်

စံလွင်(ငါးဦးစီး)

သထုံငါးပေါင်းထုပ်နှင့် ထမင်းဝါ

လျှာရင်းမြက်သည့် … သပြုသီးငါးပိချက်
သပြုသီးကို မွန်ပြည်နယ်၊ ရခိုင်ပြည်နယ်နှင့် ဧရာဝတီ တိုင်းဒေသကြီးတို့၌ ဟင်းလျာအဖြစ် အများဆုံးစားသုံးလေ့ ရှိသည်ကို တွေ့ရသည်။ သပြုသီးမှာ ရာသီပေါ်မိုးရာသီ သီးနှံဖြစ်ပြီး မိုးဦးကျမေလမှစတင်တွေ့ ရှိနေရပြီဖြစ်သည်။ ရခိုင်ပြည်နယ်နှင့် ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးတို့တွင် သပြုသီးကို ငါးဖြင့် ချဉ်ရည်ချက်လေ့ရှိကြသည်။
ဝါဆိုမုန့်ဖက်ထုပ်
မုန့်ဖက်ထုပ်ဟာ ကျွန်မတို့ မြန်မာတွေ နှစ်သက်ကြတဲ့ သရေစာမုန့်ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။ မုန့်ဖက်ထုပ်ကို မြန်မာနိုင်ငံ နေရာဒေသတော်တော်များများမှာ လုပ်စားလေ့ရှိကြ ပါတယ်။ ရောင်းလည်း ရောင်းကြပါတယ်။ ကောက်ညှင်း နဲ့ အုန်းသီးကို အဓိကအသုံးပြုရတဲ့ မုန့်တစ်မျိုးဖြစ်ပါ တယ်။
မွန်ဟင်းလျာ သစ်တိုသီးငါးပိချက်
အချဉ်သီးများကို ငါးပိချက်ချက်ရာ၌ သရက်သီး၊ မရမ်းသီး များကို အသိများကြသော်လည်း သစ်တိုသီး ငါးပိချက်ကိုမူ သိရှိသူနည်းကြလိမ့်မည် ထင်ပါသည်။ ထားဝယ်ဒေသ၌ သစ်တိုသီးကို ငါးစင်ရိုင်းနှင့်ချက်သည့် ဒေသဟင်းလျာကဲ့သို့